Искате ли да се радвате на здрава и красива усмивка? Тогава е важно да знаете кои храни могат да навредят на вашите зъби. Ето 7 от най-големите врагове на зъбния емайл!

1. Сладкиши и бонбони

Бонбони, бисквити, торти, вафли, кроасани и други сладки лакомства са истински пир за бактериите в устата. Те се разграждат до прости захари, които бактериите ферментират, произвеждайки киселини. Тези киселини атакуват емайла, ерозират го и водят до образуване на кариеси.

2. Газирани и сладки напитки

Редовната консумация на газирани напитки, сокове, енергийни напитки и спортни напитки е като да къпете зъбите си в киселина. Захарта и киселините в тези напитки са пагубни за зъбния емайл и водят до деминерализация, ерозия и кариеси.

3. Цитрусови плодове

Докато плодовете са важна част от здравословната диета, цитрусовите плодове като лимони, портокали, грейпфрути и мандарини са киселинни и могат да ерозират емайла. Консумацията им в големи количества може да увреди зъбите. Препоръчително е да изплаквате устата си с вода след консумация на цитрусови плодове, за да неутрализирате киселините.

4. Лепкави и дъвчащи бонбони

Карамели, дъвки, желирани бонбони, тафи и други лепкави лакомства се задържат по зъбите за продължително време, захранвайки бактериите и увеличавайки риска от кариес. Тези бонбони са не само сладки, но и лепкави, което им позволява да се залепят по зъбите и да останат там по-дълго, подхранвайки бактериите и увеличавайки риска от кариес.

5. Храни, богати на скорбяла

Чипс, бял хляб, бял ориз, тестени изделия и други храни с високо съдържание на нишесте се разграждат до захари в устата, подхранвайки бактериите и производството на киселини. Тези храни се разграждат до прости захари, които бактериите ферментират, произвеждайки киселини. Тези киселини атакуват емайла, ерозират го и водят до образуване на кариеси.

6. Алкохол

Прекомерната консумация на алкохол може да дехидратира организма и да намали слюнката, чиято функция е да неутрализира киселините и да защитава зъбите. Дехидратацията може да доведе до сухота в устата, Прекомерната консумация на алкохол може да дехидратира организма и да намали слюнката, чиято функция е да неутрализира киселините и да защитава зъбите. Дехидратацията може да доведе до сухота в устата, което е предпоставка за кариес. е предпоставка за кариес.

7. Сушени плодове

Сушените плодове са по-здравословна алтернатива на бонбоните, но често са лепкави и с високо съдържание на естествени захари. Те могат да се придържат към зъбите, насърчавайки растежа на бактериите и кариеса. Препоръчително е да изплаквате устата си с вода след консумация на сушени плодове, за да премахнете остатъците от храна и да намалите риска от кариес.

Как да се предпазим?

  • Мийте зъбите си след всяко хранене, за да премахнете остатъците от храна и бактерии. Използвайте флуорна паста за зъби и четкайте зъбите си в продължение на 2 минути, като обърнете внимание на всички повърхности.
  • Използвайте конец за зъби веднъж дневно, за да почистите между зъбите, където четката не достига.
  • Изплаквайте устата си

Leave a Reply